Drinkbare Berkel op Stijgoord

Stel je eens voor dat het water van de Berkel drinkbaar zou zijn!

De Berkel is een van de mooiste rivieren in het grensgebied van Nederland met Duitsland. Maar de waterkwaliteit is nog lang niet op orde. Om hierop de aandacht te vestigen van overheden, media en publiek loopt een groep van ongeveer dertig wandelaars van de Drinkbare Berkel beweging vanaf 26 mei tot 8 juni 2024 langs de gehele loop van de Berkel: vanaf de bron in Billerbeck (D) tot aan de IJssel in Zutphen. Liefst 164 wandelkilometers!
Woensdagmiddag 5 juni was deze groep, onder leiding van Li An Phoa (initiatiefnemer van vele Drinkbare Rivieren-wandelingen in de afgelopen jaren, o.a. Maas, Vecht en Theems) te gast op Stijgoord. De groep werd ontvangen door twee bestuursleden van Marke Lochem. Zij vertelden hoe – door de inzet van  enthousiaste vrijwilligers – Marke Lochem is ontstaan en hoe het gebied een transformatie heeft doorgemaakt naar veel meer biodiversiteit. Ook de rol van de begrazing door de pinken en de ins en outs van het beheer kwamen aan bod. Er was aandacht voor de verschillen in vegetatie tussen de delen van het gebied en de verdere natuurontwikkeling die beoogd wordt.
Hoewel de groep er al een behoorlijke tippel vanaf Borculo op had zitten werd er aandachtig geluisterd en waren er diverse vragen, onder meer over het betrekken van de Lochemse bevolking bij de doelen van Marke Lochem. 
Donderdag 6 juni wandelt de groep verder richting Zutphen waar op 7 juni een afsluitende Berkel conferentie plaatsvindt. Hier zal de Verklaring van de Berkel, een manifest over het realiseren van een Drinkbare Berkel in 2050 en wat daar allemaal voor nodig is. Stichting Marke Lochem zal die verklaring ook ondertekenen, samen met (onder meer) Waterschap Rijn en IJssel, Natuurmonumenten en Vitens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑