GESCHIEDENIS STIJGOORD

Landhuis Stijgoord

Het natuurgebied Stijgoord ontleent zijn naam aan het forse landhuis iets verderop, een gemeentelijk monument, dat met de aanleg van de hoogwaterkering in 2018 zijn historische binding met de Berkel -min of meer- is kwijt geraakt. Het huis dat in 1769 door de familie Van der Borch van Verwolde is gebouwd was onder andere in gebruik als woning van een burgemeester die als de Berkel buiten zijn oevers trad en dat gebeurde in het verleden nog al eens, naar de bovenverdieping van het huis werd verdreven. In 1872 werd het huis, vanwege de gunstige ligging nabij de Berkel, aangekocht door de gebroeders ten Hoopen uit Neede. De broers lieten in de directe omgeving van het huis enkele gebouwen  neerzetten waar zij een Natuurblekerij-wasch en Strijkinrichting vestigden. Rondom het huis lag een grote tuin met aansluitend daarop een boomgaard waarvan de vruchtbomen (alle hoogstam) appels en peren droegen met namen als Present of England, Lemoenappel, Pannekoekappel, Sterappel, Groningerkroon, Bellefleur, Suikerpeer en Giesser Wildeman. De overige graslanden in de nabijheid van het huis werden gebruikt als bleekvelden.

Bad- en zweminrichting

Aan de overkant van de Berkel stond, zoals die door Lochemers werd genoemd, “de molen van Reudink”. In 1876 was direct achter die molen, in en naast de Berkel, door de “Maatschappij tot Nut van “t Algemeen” een zwembad gerealiseerd. De Gids voor Lochem, een plaatselijk nieuwsbulletin uit die tijd, meldde daarover het volgende: De bad – en zweminrichting weet het snel vlietende Berkelwater tot huidversterking aan te wenden. Het moet voor de Lochemer met aandacht voor hygiëne en gezondheid een uitkomst zijn geweest omdat in die tijd vaak geen sanitaire voorzieningen aanwezig waren bij woningen voor de gewone man. Tot 1935 kon daar in de schaduw van de molen gebadderd en gezwommen

Bleekvelden langs de Berkel

Vanwege de gunstige ligging nabij de Berkel werd het huis in 1892 aangekocht door de gebroeders Ten Hoopen uit Neede. Zij lieten in de directe omgeving enkele gebouwen neerzetten waar zij een Natuurblekerij, Wasch- en strijkinrichting vestigden. Rondom het huis lag een grote tuin met aansluitend daarop een boomgaard waarvan de vrucht bomen (alle hoogstam) appels en peren droegen met namen als Present of England, Pannekoekappel, Groninger Kroon, Bellefleur en Giesser Wildeman. De overige graslanden werden gebruikt als bleekvelden.

Een nieuw zwembad

bron: ?
collectie Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem
https://www.hglochem.nl/

In de twintigste eeuw werden er andere eisen aan een zwembad gesteld. Daarom werd in 1933 aan de overkant van de Berkel het Natuurbad Stijgoord gerealiseerd. Als onderdeel van een werkverschaffingsproject in de crisistijd en met geld dat was overgebleven van de viering 700 jaar stad Lochem. Het nieuwe bad werd – net als het oude – gevoed met Berkelwater. Later werden ook grondwater en condenswater van de nabij gelegen Berkelstroom, de huidige zuivelgigant FrieslandCampina, gebruikt. Een belangrijke bron van inkomsten was het schoolzwemmen. Tot 1967 was de exploitatie van het natuurbad in handen van het departement Lochem van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Daarna ging het bad over naar de gemeente Lochem. Natuurbad Stijgoord werd in 1993 definitief gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑